Agenda en uitgaanstipsLees verder...

Onze statistieken

Vandaag 12
Deze week 142
Deze maand 1419
Sinds 11-2008 554662

Over het Wolof 

 

 

Landen waar Wolof gesproken wordt: Senegal, Gambia en Mauritanië
Het Wolof is een officiële taal in: Geen officiële status.
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 4,5 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Wolof
Alfabet: Latijns, Arabisch en Garay.
Aantal letters in het alfabet: 26
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Geen.
Classificatie:
(Taalfamilie)
Niger-Congo
-------> Atlantisch
---------------> Noord
--------------------> Wolof
Wolof is sterk verwant aan: Fulani.
Wolof is een verre verwant van: Swahili, Xhosa, Zulu

 

 

 

 

Inleiding
Het Wolof is een Bantoetaal die gesproken wordt in Senegal, Gambia en Mauritanië. In die landen doet de taal ook dienst als lingua franca tussen verschillende bevolkingsgroepen met verschillende moedertalen. De taal komt oorspronkelijk vandaan bij de Lebu-stam, die in het Atlantische kustgebied woont in Senegal. Deze stam behoort tot het Wolofvolk, de grootste bevolkingsgroep van Senegal.
Wolof-man in Gambia, 2007

 

Schrift
Het Wolof wordt geschreven met 3 verschillende alfabetten: het Latijnse alfabet, het Arabische alfabet (Wolof in het Arabische schrift wordt Wolofal genoemd) en het Garay alfabet. Dat laatste alfabet werd in 1961 uitgevonden door El Hadj Assane Faye. Hij wilde een alfabet dat paste bij de klanken van Afrikaanse talen.
Lees meer over het alfabet....

 

Verspreiding
Het Wolof is de moedertaal van zo'n 40% van de Senegalese bevolking. Daarbovenop spreekt nog zo''n 40% van de bevolking het als tweede taal. In heel het land dient het als informele omgangstaal. De officiële taal van overheid en ambtenarij is echter Frans.
In Gambia wordt het Wolof slechts door zo'n 20 - 25% van de bevolking als eerste taal gesproken. Niettemin is de invloed van de taal groot, omdat het gesproken wordt door zo'n driekwart van de inwoners van Banjul, de Gambiaanse hoofdstad. In Serekunda, de grootste stad van Gambia, zijn minder moedertaalsprekers. Wolof is daar echter ook de omgangstaal, de meeste mensen spreken het als tweede taal. In Gambia is het Engels de officiële taal van overheid en ambtenarij.
In Mauritanië wordt het Wolof door slechts zo'n 7% van de bevolking gesproken, in het zuiden van het land aan de grens met Senegal. De officiële taal van Mauritanië is Arabisch.

Wolof wordt gesproken in Senegal, Gambia en de aan Senegal grenzende gebieden in Mauritanië.

 

 

 

 
  2022 Harmen Schoonekamp | Contact | Talennet | Sitemap

Citaat van de dag

"Ik denk, dus ik ben.
Mendoj, pa jam. "
- René Descartes-
(1596-1650)